Andrea Keulen - rechter rechtbank Den Haag

Wat doe je in het dagelijks leven?

Sinds 2010 werk ik als rechter in de rechtbank Den Haag, waar ik eerst een aantal jaren familierechtzaken heb gedaan en vanaf 2016 strafzaken. Daarvoor was ik officier van justitie.

Wat zijn je drijfveren in je persoonlijke en werkzame leven?
Ik heb geen torenhoge ambities in mijn werk maar ik wil iedere zaak die ik behandel, goed doen: procedurele rechtvaardigheid, dat is zorgen dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Daarnaast een goed gemotiveerde beslissing geven die mensen kunnen snappen. Ik kan niet iedereen zijn zin geven, maar ik wil het zo goed mogelijk uitleggen. In mijn persoonlijke leven wil ik veel liefde en aandacht hebben voor mijn gezin, familie en vrienden. Ook wil ik daarin iets kunnen betekenen voor anderen, onder het motto “Als je geen grote steen kunt verleggen, verleg dan een kleine”.

Wat betekent het soroptimisme voor je?
Een verrijking, ik kan het niet anders zeggen. Ik ben in in en door de club contact gekomen met vrouwen, die ik anders niet zo snel had leren kennen en heel belangrijk: van alle leeftijden. Ieder heeft een mooi inspirerend levensverhaal en talenten, en om die samen in te zetten - in de club maar ook op landelijk niveau - voor andere vrouwen en meisjes ervaar ik als een groot cadeau.

Welke vrouw bewonder je en waarom?
Dat zijn er een heleboel. Mijn moeder die als jonge weduwe vier kinderen heeft opgevoed in haar eentje en mij onder meer heeft geleerd om door te zetten. Mijn opleider bij het Openbaar Ministerie om de manier waarop zij werk en gezin combineerde, een inspirerend rolmodel voor mij. Alle vrouwen die in moeilijke omstandigheden - oorlog, natuurgeweld, armoede, maar ook in situaties als huiselijk geweld en echtscheiding  - veerkracht vertonen en er steeds maar weer het beste van maken.

Forough Moghtader - engineer bij Siemens Nederland
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als Sales Engineer bij Siemens Nederland N.V. Ik ben sinds 2006 bij Siemens werkzaam waarvan sinds 2009 in Nederland. Ik kom oorspronkelijk uit Iran en ben naar Nederland geëmigreerd vanwege de betere toekomstmogelijkheden. Momenteel houd ik mij bezig met de technische verkoop van Siemens motorreduktoren die in allerlei industrieën gebruikt worden, denk b.v.  aan een lift; een fabriek of kermisattractie. Mijn dagelijkse uitdaging is om de klanten een passende oplossing van Siemens te adviseren (Prijs/technisch), en daar waar nodig te ondersteunen met servicewerkzaamheden.

Wat zijn de drijfveren in je persoonlijke en professionele leven?
Mijn drijfveer in mijn persoonlijke leven is om van elk moment zo veel mogelijk te genieten en het beste te maken van het leven. Veel dingen leren, daarvan genieten en groeien. Bovendien is mijn familie wel belangrijk voor mij. Mijn motto is “Carpe diem”. Mijn drijfveer in mijn professionele leven is goed zijn in wat ik doe en betrouwbaar zijn voor mijn klanten, zo veel mogelijk leren, en groeien en mijn werktargets waar maken. Ik heb een “Vrouwen in techniek, We can do it!” motto in mijn werk. Bovendien is het belangrijk voor mij om de werksfeer leuk te houden met collega’s!

Wat is je mooiste ervaring met/in het soroptimisme? Of: wat betekent soroptimisme voor jou?
Ik wilde altijd iets aan goede doelen doen voor verbetering van deze wereld. Bovendien ben ik werkzaam in een mannelijke sfeer, dus het lid zijn van Soroptimisten is een soort balans voor mij! Verder omdat ik op mijn 27ste jaar naar Nederland ben gekomen en  weinig sociale contacten en vriendinnen in Nederland had, dus het is wat dat betreft ook een mooie gelegenheid voor mij om meer te begrijpen van de mensen in deze maatschappij. Mijn mooiste ervaring met het soroptimisme was in de eerste week toen ik naar Nederland ben geëmigreerd.  Ik logeerde toen bij mijn baas en werd hartelijk ontvangen door zijn vrouw, zijn vrouw is een Soroptimist, dat was de eerste keer dat ik over Soroptimisten heb gehoord!

Welke vrouw bewonder je en waarom?
Mijn moeder: omdat ze in haar leven heel veel problemen heeft meegemaakt maar toch door blijft gaan en nooit opgeeft. Zij heeft in haar eentje mijn broer en ik opgevoed. Dat allemaal in een omgeving zoals mijn vaderland “Iran” wat wel cultureel moeilijk was voor een weduwe om haar hoofd recht te houden. Anousheh Ansari (ook Iraans afkomstig): Ze is de vierde zelf gefinancierde ruimtetoerist en de eerste vrouwelijke ruimtetoerist. Deze ruimtereis had haar ruim 20 miljoen dollar gekost. In 1984 vertrok ze met haar familie naar de Verenigde Staten. Daar studeerde ze elektrotechniek aan de George Mason University en aan de George Washington University. Ansari is medeoprichter van het bedrijf Prodea Systems Inc en hiervoor was ze medeoprichter van het bedrijf Telecom Technologies TTI.

Anemone Linthorst
Wat doe/deed je in het dagelijks leven.

Tot 2012, ( pensioen) gewerkt als arts, waarvan de laatste 20 jaar als AVG (Arts voor Verstandelijk Gehandicapten). In eerste instantie was ik geboeid door de complexe medische aspecten en het zoeken naar behandelmogelijkheden, zodat de patiënten een zo compleet mogelijk leven konden leiden. De laatste 10 jaar heb ik als manager van een Expertise Centrum vooral geprobeerd om professionals binnen deze zorg zoveel mogelijk handvatten te geven om hun beroep optimaal uit te kunnen oefenen.

Wat zijn de drijfveren in je leven?
- Live life to its fullest.
- Educatie is de enige weg naar vrede, tolerantie en balans in deze wereld.

Wat betekent het Soroptimisme voor mij?
Horen bij een club vrouwen, van alle leeftijden, diverse achtergronden, professionals van allerlei soort, met als gemeenschappelijke factor dat zij mij inspireren en activeren om mij in te zetten voor de educatie en het welzijn van vrouwen en kinderen.

Welke vrouw bewonder je?
Els Borst. ( 1932-2014). Zij deed als arts en politica baanbrekend werk in medisch-ethische kwesties. Een voorvechter om euthanasie niet meer strafbaar te stellen, het instellen van donorverklaringen, de wet foetaal weefsel en realisator van de basisverzekering. Een vrouw met visie, die zich haar levenslang heeft ingezet voor het welzijn van anderen.