Het Zwanenkind

Het zwanenkind

In 2021 bestaat de Haagse Kunstkring 130 jaar. Om dit te vieren schreef de pianiste Rixt van der Kooij (Soroptimist club ’s Gravenhage) de sprookjes opera ‘Het zwanenkind’, geschikt voor het hele gezin.

Rixt van der Kooij: “Het is heel bijzonder om te zien hoe iets wat jij bedacht hebt tot leven komt en ook soms anders wordt dan wat je had uitgedacht. Zo nemen de zangers bijvoorbeeld de tempi vaak veel sneller en zijn er coupletten en tussenspelen geschrapt. Dat geeft veel meer vaart aan het stuk. Ook is de regie van Erik Slik heel humoristisch, maar haalt de regie toch ook diepere lagen uit de personages naar boven. Het is een project geworden waarbij jong en oud samenwerkt. De jonge zangers studeren nog aan het Koninklijk Conservatorium of aan het Codarts in Rotterdam. De overwegend oudere kunstenaas van de Haagse Kunstkring hebben prachtige decors en kostuums gemaakt. Ook mochten we dingen lenen van het Nationale toneel. Het is dus een verbinden samenwerkingsproject. Het verhaal heeft komische maar ook indringende droevige momenten die ik in een heel eenvoudig muzikaal idioom tot uiting heb gebracht. Het moest een voorstelling worden waarbij ook mensen die niet gewend zijn aan klassieke muziek het kunnen volgen. Dat is denk ik wel gelukt.”

Het verhaal is als volgt. De koningin (Laetitia Sprij, mezzosopraan)wil graag een kindje en vraagt de goede fee Agatha om hulp. Agatha (Hella Termeulen, alt) is liever lui dan moe maar helpt uiteindelijk toch. De koningin moet zes maanden lang een zwanenei bij zich dragen in een doek. De koning (Geert van der Kaaij, bariton) gelooft er niet in. Hij vindt het allemaal maar niks. Er wordt inderdaad een prinses (Doeschka van Ginkel, sopraan) geboren, maar als ze achttien jaar wordt, verandert ze voor de helft in een zwaan. Haar ouders houden haar binnen om haar te beschermen tegen de spot van de mensen. Dit is een metafoor voor de corona lockdown waarbij iedereen zat opgesloten. De prinses kan niet meer tegen de eenzaamheid en op een dag is ze verdwenen.  Ze is met de wilde zwanen mee gegaan. De koning vaardigt een decreet uit. Alle zwanen in het land moeten worden begroet. Dat gaat helpen!  Een prins (Max Bruins, tenor) uit een naburig land gaat op zoek naar de zwanenprinses. Maar hoe weet hij wie van alle zwanen in het land nu juist de prinses is? Een heraut (dubbelrol voor Max Bruins) kondigt elke nieuwe akte aan en sluit de opera ook af. Hij is het anker in de voorstelling.

De voorstellingen vinden plaats in de achtertuin van de Haagse Kunstkring, Denneweg 64 in Den Haag. Bij slecht weer is het toch binnen in de galerie. De entree is €20,- en €10,- voor kinderen tot 18 jaar en houders van een Ooievaarspas. Op vrijdag 1 oktober om 16.00 uur is de première. Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober is er een ochtendvoorstelling om 11.00 uur en een middagvoorstelling om 15.00. Tussendoor kan de begeleidende tentoonstelling van de beeldende kunstenaars rondom het thema ‘Het zwanenkind’ worden bekeken. Kaartjes via www.ticketkantoor.nl/events/haagsekunstkring.